Блог siteadmin

 

Търговската марка на ПФК „Ботев”- Пловдив обявена на търг за продажба

Националната агенция за приходите в град Пловдив обявява търг за продажбата на търговската марка на пловдивския футболен клуб „Ботев”.

Марката е с почти 100 годишна история. Именно под тази марка отборът е постигнал най-големите си успехи през годините.

Подобна продажба на интелектуална собственост се налага заради задълженията на клуба. Стойността на търговската марка според експертна оценка е 171 990 лева, което всъщност е и първоначалната цена, от която ще тръгне наддаването.

Предстои обнародване в Държавен вестник на проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за промишления дизайн

На 28 април 2010 г. Народното събрание прие на второ четене проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за промишления дизайн /ЗПрД/.

Промените засягат основно процедурата по регистрация на промишлените дизайни и по-конкретно отпадането на т.нар. експертиза по същество и преминаването към регистрационна система.

Този модел на експертиза се прилага от Ведомството за хармонизация на вътрешния пазар (OHIM), което администрира марката и дизайна на Общността.

26 април – Световен ден на интелектуалната собственост

На днешната дата се отбелязва Световният ден на интелектуалната собственост в цял свят за десети път.
През 1999 г. Генералната Асамблея на Световната организация за интелектуална собственост одобрява идеята за избирането на специален ден, в който общественото внимание да се насочи към институциите и експертите в областта на интелектуалната собственост, както и към научните и артистични среди.

До една година ще влезе в сила нов закон за марките и географските означения

На 26 февруари 2010 г. Народното събрание прие на второ четене проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за марките и географските означения (ЗМГО).

Промените засягат основно процедурата по регистрация на търговските марки и по-конкретно отпадането на т.нар. експертиза по същество и преминаването към опозиционна система.

Този модел на експертиза се прилага от Ведомството за хармонизация на вътрешния пазар (OHIM), което администрира марката и дизайна на Общността.

Беноа Батистели е новият президент на Европейското патентно ведомство

Французинът Беноа Батестели бе избран за президент на Европейското патентно ведомство на заседание на административния съвет на Европейската патентна организация, проведено на 1 март 2010г.

Към настоящия момент Беноа Батистели е генерален директор на Френския национален институт за индустриална собственост. Той ще встъпи в новата си длъжност на 1 юли 2010г., като поеме поста за следващите пет години от настоящия президент, англичанката Алисън Бриблоу.

Google придоби патент за доставка на локализирани реклами

След седем години очакване, Google получи патент за доставка на локализирани реклами, издаден от американското бюро за патенти и търговски марки.

Същността на патентна е показваните реклами да се избират спрямо местоположението на човека към когото е насочена рекламата. Например, при търсене по думата „банки”, потребителите ще могат да виждат реклами на банки в радиус от един километър от местонахождението им.

Целта е да се предложи на рекламиращите възможност за по-добро таргетиране на рекламата, което се базира на местоположението на клиентите.

Ново лого за биологични продукти

Лого Европейската комисия официално обяви победителя в конкурса за лого на ЕС за биологичните продукти – Душан Миленкович, студент от Германия.

След двумесечно гласуване по интернет приблизително 130 000 души избраха новия символ за биологичните продукти. Това е знака, наречен „Европейско листо”.